Postări populare

vineri, 18 februarie 2011

DUMNEZEU=DUHUL SFANT

CINE ESTE DUHUL SFANT ?

   Biblia ne descopera ca Duhul Sfant este o persoana, nu o forta impersonala. Declaratii de felul: “S-a parut nimerit Duhului Sfant si noua” (Faptele apostolilor 15,28) ne conduc la intelegerea ca primii crestini vedeau in Duhul o persoana.”El ma va proslavi” vorbea Domnul Hristos despre Duhul cel personal,  “pentru ca va lua din ce este al Meu si va va descoperi”(Ioan 16,14) Scripturile ,de asemenea, referindu-se la Treimea divina, Il descriu pe Duhul ca fiind o persoana(Matei 28,19; 2Corinteni 13,14)
   Duhul Sfant Se lupta (Geneza 6,3), invata (Luca 12,12), convinge de vinovatia pacatului (Ioan 16,8), dirijeaza problemele bisericii(Faptele apostolilor 13,2), ajuta si mijloceste (Romani 8,26), inspira (2 Petru 1,21) si sfinteste (1Petru 1,2) Aceste activitati definesc persoana Duhului celui din Dumnezeu.

Duhul Sfant este Dumnezeu adevarat

   Apostolul Petru i-a spus lui Anania ca , mintindu-l pe Duhul Sfant, n-a mintit oameni, ci  “pe Dumnezeu” (Faptele Apostolilor 5,3.4). Domnul Hristos definea pacatul de neiertat ca fiind “hula impotriva Duhului Sfant”, spunand: “Oricine va vorbi impotriva Fiului omului va fi iertat; dar oricine va vorbi impotriva Duhului Sfant nu va fi iertat nici in veacul acesta, nici in cel viitor”Mat2,31,32)
   Scripturile asociaza atributele divine cu Duhul Sfant. El este viata-Pavel se refera la El ca fiind “Duh de viata” Romani 8,2).El este adevar-Domnul hristos Il numeste “Duhul adevarului” (Ioan 16,13) Expresiile ;”dragostea Duhului” (Romani 15,30) si  « Duhul Sfant al lui Dumnezeu » (Efeseni 4,30) ne descopera faptul ca iubirea si sfintenia sunt parti ale naturii Sale

Duhul Sfant este atotputernic

   El da daruri spirituale “fiecaruia in parte, dupa cum voieste” (1 Corinteni 12,11) El este omnipresent El va locui cu poporul Sau ‘ in veac”(Ioan 14,16). Nimic nu poate scapa influentei Sale (Psalmi 139,7-10) El este ,de asemenea,omnisci ent, pentru ca ‘Duhul cerceteaza totul, chiar si lucrurile adanci ale lui Dumnezeu » si » nimeni nu cunoaste lucrurile lui Dumnezeu, afara de Duhul lui Dumnezeu »(1Corinteni 2,10,11)
   Lucrarile lui Dumnezeu sunt asociate cu Duhul Sfant Atat creatiunea, cat si invierea, au de-a face cu El Iov spune : « Duhul lui Dumnezeu m-a facut si suflarea Celui Atotputernic imi da viata » (Iov ,33,4) Pavel spune : « Daca Duhul Celui ce-a inviat pe Isus dintre cei morti locuieste in voi, Cel ce a inviat pe Hristos Isus  din  morti, va invia si trupurile voastre muritoare, din pricina Duhului Sau, care locuieste in voi » (Romani 8,11)
   Numai un Dumnezeu omniprezent,nicidecum o influenta impersonala sau o fiinta creata, a putut realiza minunea conceperii divinului Hristos in fecioara Maria. In ziua cnicizecimii, Duhul Sfant a facut ca Isus Hristos, Dumnezeu-om, sa fie al tuturor celor care doreau sa-L accepte de buna voie
   Duhul Sfant este egalul Tatalui si al Fiului in formula baptismala (Matei 28,19), in binecuvantarea apostolica (2Corinteni 13,14) si in cuvantul rostit in legatura cu darurile spirituale (1Corinteni 12,4-6)

DUHUL SFANT SI DUMNEZEIREA
  
   Din vesnicie, Dumnezeu-Duhul Sfant a existat in cadrul Dumnezeirii ca cea de-a treia Persoana  Tatal,Fiul si Duhul Sfant sunt , in aceeasi masura, existenti prin ei Insisi Desi toti sunt egali, in interiorul Treimii opereaza o relatie functionala(Tatal actioneaza ca sursa , Fiul ca mijlocitor,iar Duhul Sfant ca realizator  vezi – DUMNEZEIREA)
   Adevarul despre Dumnezeu-Duhul Sfant este cel mai bine inteles atunci cand este vazut prin Isus Hristos. Cand Duhul Sfant vine la cei credinciosi, El vine ca » Duhl lui Hristos », purtand propriile Sale scrisori de acreditare. Activitatea Duhului in istorie se concentreaza in misiunea si in lucrarea hristica, de mantuire din pacat In cadrul Dumnezeirii,,Duhul Sfant indeplineste ,se pare, rolul de executor. Cand Tatal L-a dat pe Fiul Sau lumii (Ioan 3,16), El afost conceput de Duhul Sfant (Matei 1,18-20)
   Implicarea Duhului Sfant este vazuta si la creatiune (Geneza 1,2) . Originea vietii si mentinerea ei depinde de lucrarea Sa ; indepartarea lui inseamna moarte  Biblia spuneca, daca Dumnezeu  « si-ar lua inapoi duhul si suflarea, tot ce este carne ar pieri deodata si omul s-ar intoarce in tarana  « (Iov 34,14.15) Tatal isi indeplineste lucrarea inauntrul oamenilor prin Duhul. Asa s-a intamplat la intrupare si la creatiune ; Duhul a venit ca sa duca la indeplinire planurile lui Dumnezeu.


DUHUL SFANT CEL FAGADUIT

   Noi am fost facuti ca lacase in care sa locuiasca Duhul Sfant (1 Corinteni 3,16). Pacatul adamic ne-a despartit atat de gradina Edenului, cat si de lacomia launtrica a Duhului .Separarea a continuat, grozavia nelegiuirii antedeluvienilor determinandu-L pe Dumnezeu sa declare  « Duhul Meu nu va ramane pururea in om » (Geneza ,6,3)
   Aratand catre lucrarea Domnului Hristos ca spre o lucrare a Duhului, Ioan Botezatorul spunea :  « Cat despre mine, eu va botez cu apa »,dar El « va va boteza cu Duhul Sfant si cu foc : (Matei 3,11) Evanghelia nu ni-L descopera insa pe Isus Hristos botezand cu
  

MISIUNEA DUHULUI SFANT

   In seara dinaintea crucificarii,cuvintele despre apropiata despartire  i-au tulburat foarte mult pe ucenici. Domnul Hristos i-a asigurat ca nu vor fi lasati orfani (Ioan 14,18), ci Il vor primi pe Duhul Sfant ca reprezentant al Sau
Putem recunoaste autoritatea Domnului Hristos numai cu ajutorul Duhului Sfant. Pavel spunea : : »Nimeni nu poate zice : Isus este Domnul,decat prin DuhulSfant » ( 1Corinteni 12,3. Ni se da asigurarea ca, prin Duhul Sfant, Hristos  « adevarata Lumina, lumineaza pe orice om venit in lume » (Ioan 1,9) Misiunea Lui  este aceea de a convinge lumea de « pacat,neprihanire si judecata » (Ioan 16,8)
   In primul rand, Duhul Sfant ne conduce la intelegerea pacatului de a-L respinge pe Isus Hristos (Ioan 16,9). In al doilea rand,  Duhul Sfant pledeaza pentru acceptarea neprihanirii Domnului Hristos.Si in fine, ne avertizeaza in ceea ce priveste judecata, un instrument puternic pentru a ne pune in miscare mintea intunecata de pacat, facand-o constienta de nevoia pocaintei si a convertirii Atunci cand ne-am pocait,traim experienta nasterii din nou prin botezul cu apa si cu Duhul Sfant (Ioan 3,5) Petru spune ca Dumnezeu le-a dat Duhul Sfant « celor ce asculta continuu de El » (Faptele apostolilor 5,32)

ROLURILE DUHULUI SFANT

El ii ajuta pe cei credinciosi

 Vorbind despre Duhul Sfant, Domnul Hristos L-a numit « un alt Mangaietor »(in originalul grecesc, Parakletos-Ioan 14,16) care a fost tradus cu » :ajutor », « mangaietor », « sfatuitor » si poate insemna si « mijlocitor », « mediator »,sau « avocat » Domnul Hristos este Avocatul sau Mijlocitorul nostru inaintea Tatalui
   Ca mijlocitor,mediator si ajutor, Domnul Hristos ne prezinta lui Dumnezeu si ni-Ldescopera pe Dumnezeu. Tot la fel, si Duhul Sfant ne calauzeste spre Hristos si manifesta harul Domnului Hristos fata de noi. Aceasta explica de ce adauhul Sfant este numit « Duhl harului » (Evrei 10,29) ; una dintre marile sale contributii este aplicarea harului rascumparator al Domnului Hristos la oameni( Ioan  4,5.6)

2.El aduce adevarul lui Hristos

   Domnul Hristos Il numeste pe Duhul Sfant « Duhul Adevarului » 9Ioan 14,17 ; 15,26 ;16,13) Functiile Lui includ aducerea-aminte « de tot ce v-am spus eu » (Ioan 14,26) si calauzirea « in tot adevarul » (Ioan 16,13) El marturiseste despre Isus Hristos (Ioan 15,26), « caci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit si va va descoperi lucrurile viitoare.El Ma va proslavi, pentru ca va lua din ce este al meu si va va descoperi » (Ioan 16,13.14)

3.El aduce prezenta lui Hristos

   El aduce nu doar mesajul despre Hristos ci si prezenta Domnului Hristos
   Impiedicat de natura Sa umana, Isus Hristos n-a fost omniprezent. Prin Duhul Sfant, El poate fi intotdeauna pretutindeni Domnul Isus a zis « Si eu voi ruga pe Tatal si El va va da un alt Mangaietor,care sa ramana cu voi in veac si anume Duhul adevarului »

   La intrupare,Duhul Sfant i-a adus Mariei prezenta Domnului Hristos. La Cincizecime, Duhul Sfant i L-a adus lumii pe Isus Hristos cel biruitor.Fagaduintele Domnului Hristos : « Nicidecum n-am sa te las, cu nici un chip nu te voi parasi (Evrei 13,5) si «  Iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului » (Matei 28,20) ,sunt facute prin Duhul Sfant. Din acest motiv, Noul Testament Ii da Duhului Sfant un titlu ce n-a fost niciodata folosit pentru El in Vechiul Testament : « Duhul lui Isus Hristos » (Filipeni 1,19)
 4.El calauzeste biserica
Deoarece Duhul Sfant aduce prezenta lui Hristos,El este adevaratul vicar sau succesor  al Domnului Hristos pe pamant
A depinde de organizatie, de conducatori sau de intelepciunea oamenilor ar insemna sa pui omul in locul Dumnezeirii
Duhul Sfant a fost implicat direct in administrarea bisericii apostolice. In alegerea misionarilor,biserica a obtinut calauzirea sa prin post prin post si rugaciune(Faptele apostolilor 13,1-4)Cartea Faptele apostolilor ii descrie ca fiind
"plini de Duhul Sfant"(Faptele apostolilor 13,9.52)
Duhul Sfant a jucat un rol important in rezolvarea dificultatilor ce amenintau unitatea bisericii. Intr-adevar, Scripturile introduc hotararile primului conciliu al bisericii prin cuvintele: " S-a parut nimerit Duhului Sfant si noua...(Faptele apostolilor 15,28)


5.El inzestreaza biserica cu daruri speciale
 Duhul Sfant a dat daruri speciale poporului lui Dumnezeu In timpurile Vechiului Testament,Duhul Domnului a coborat asupra unor persoane,dandu-le puteri extraordinare pentru a conduce si elibera poporul Israel(Judecatori 3,10;6.34;11,29_,ca si capacitatea de a profetiza(Numeri 11,17.25.26;2 Samuel 23,2) Duhul Sfant a venit asupra lui Saul si a lui David cand ei au fost unsi conducatori ai poporului lui Dumnezeu(1 Samuel 10,6.10 16,13)
Prin Duhul Sfant ,Domnul Hristos le-a daruit apostolilor putere speciala, necesara vestirii Evangheliei pana la marginile pamantului(Faptele apostolilor 1,8)


 6.  El umple inima credinciosilor
Intrebarea pusa de Pavel ucenicilor din Efes :"Ati primit voi Duhul Sfant cand ati crezut?"(Faptele apostolilor 19,2) este o intrebare cruciala pentru fiecare credincios Apostolul si-a pus mana peste a cesti ucenici si ei au primit botezul cu Duhul Sfant(Faptele apostolilor 19,6 Intelegem ca e vorba de doua experiente diferite: convingerea de pacat adusa de Duhul Sfant si umplerea vietii cu Duhul Sfant
Umplerea cu Duhul Sfant ne transforma dupa chipul lui Dumnezeu, continuand lucrarea de sfintire inceputa la nasterea din nou Dumnezeu ne-a mantuit dupa mila Sa, "prin spalarea nasterii din nou si prin innoirea facuta de Duhul Sfant, pe care L-a varsat din plin peste noi,prinIsus Hristos,Mantuitorul nostru"(Tit 3,5.6)
Prezenta si lucrarea launtrica a Duhului Sfant sunt vitale Toate schimbarile pe care Domnul Hristos le face in noi vin prin lucrarea Duhului Sfant. Credinciosi fiind, noi trebuie sa fim totdeauna constienti de faptul ca,fara Duhul Sfant, noi nu putem face nimic(Ioan 15,5)
Astazi, Duhul Sfant ne indreapta atentia spre cel mai mare dar al iubirii:Domnul nostru Isus Hristos. El ne invita sa nu respingem chemarea sa, ci sa acceptam singura cale prin care putem fi impacati cu iubitorul si milostivul nostru Tata


 Rezumat
Dumnezeu-Duhul cel vesnic a fost activ impreuna cu Tatal si cu Fiul in lucrarea creatiunii, a intruparii si a rascumpararii El i-a inspirat pe scriitorii Sfintelor Scripturi. El a umplut viata Domnului Hristos cu putere El atrage si convinge fiintele omenesti si ,pe aceia care raspund,El ii renaste si ii transforma dupa chipul lui Dumnezeu.Trimis de Tatal si de Fiul pentru a fi totdeauna cu credinciosii,El varsa daruri spirituale asupra bisericii, imputernicind-o sa dea marturie despre Hristos si ,in armonie cu Scripturile, o conduce in tot adevarul


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu